ŠTA JE PERIODONTALNA BOLEST?

Periodontalna bolest je medicinski naziv za bolesti desni. Može se koristiti za celokupan spektar bolesti desni, uključujući gingivitis, koji predstavlja početni oblik oboljenja, ali se najčešće koristi za drugi, ozbiljniji stadijumi bolesti desni, periodontitis.

Periodontalna bolest je među deset najčešćih bolesti od kojih ljudi pate i vodeći je uzrok gubitka zuba kod odraslih osoba, tako da je važno da budete svesni ovog oboljenja i kako ono može da se razvije.

Ako ne zaustavite prvi stadijum periodontalne bolesti, gingivitis, on može da se razvije u periodontitis, hroničnu upalnu bolest koja utiče na parodoncijum - naziv za tkiva, ligamente i kosti koji okružuju Vaše zube i služe kao njihova potpora. Ako ga ne lečite, periodontitis može ozbiljno da ošteti ove strukture i na kraju dovede do gubitka zuba.

ŠTA PROUZROKUJE PERIODONTALNU BOLEST?

Zdrava usta sadrže preko 700 različitih vrsta bakterija, od kojih je većina bezopasna. Vrste koja prouzrokuje periodontalnu bolest nazivaju se parodontalne bakterije. U normalnim okolnostima, ove bakterije ne prouzrokuju probleme, ali u određenim situacijama mogu biti štetne. To se dešava kada redovnim pranjem zuba ne uklonite sloj bakterija i čestica hrane, poznatiji kao plak.

Kada se plak neometano nagomilava, on postaje pogodno mesto za raznožavanje parodontalnih bakterija. To stvara štetne nusprodukte koji aktiviraju zapaljenski odgovor u Vašem telu, što prouzrokuje otečene i upaljene desni. Ako ne lečite ovo oboljenje, periodntalna bolest može da se pogorša kako se plak pretvara u kamenac, čvrste naslage koje ne možete ukloniti običnim pranjem zuba.

Kako se kamenac razvija, on podstiče dalje nagomilavanje plaka ka korenu zuba, čime upala može da postane hronična. Formiraju se džepovi na mestu gde se desni odvajaju od zuba, i kako bakterije nastavljaju da se razvijaju u ovim prostorima, infekcija se širi i prouzrokuje oštećenje vilične kosti i potporne strukture oko zuba, čime na kraju dovodi do gubitka zuba.

OBJAŠNJENJE PERIODONTITISA

Od ključnog je značaja da lečenjem zaustavite pogoršanje periodontitisa. Prvi korak je poseta Vašem stomatologu koji može da ustanovi periodontalnu bolest i da Vam savet za najbolji način za njeno lečenje.

Ako Vam uspostave dijagnozu periodontalne bolesti, možda ćete morati da posetite stomatologa koji je specijalista parodontologije. On se fokusira isključivo na bolest desni i zna kako da spreči, uspostavi dijagnozu i leči periodontalnu bolest.

Dostupno je nekoliko različitih tretmana za lečenje periodontitisa, i Vaš stomatolog ili specijalista parodontolog Vam može objasniti koji je najbolji tretman za Vas. To podrazumeva:

  • Savet za poboljšanje Vaše dnevne rutine za oralnu higijenu - ako se kod Vas ispoljavaju simptomi gingivitisa, Vaš stomatolog može da Vam pomogne da sprečite njegov razvoj u ozbiljniju bolest tako što će Vam objasniti kako da adekvatno perete zube kako biste efikasnije uklonili plak, ili kako da koristite konac za zube i interdentalne četkice kako biste očistili teško dostupna mesta. Vaš stomatolog Vam može predložiti da koristite specijalnu zubnu pastu za svakodnevnu upotrebu kao što je parodontax, koja, kada se koristi dva puta dnevno, je 4 puta efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju nagomilanih bakterija plaka duž linije desni (mesto gde se desni i zubi spajaju), pri čemu pomaže desnima da ostanu zdrave i zubima da ostanu jaki.
  • Profesionalno čišćenje - takođe poznato i kao skidanje kamenca, tokom kojeg stomatolog ili stomatološki tehničar uklanja nagomilan plak i kamenac i zatim polira Vaše zube kako bi sprečio ponovno nagomilavanje.
  • Antibiotici - povremeno Vam može prepisati antibiotike kako biste izlečili izolovane infekcije koje nisu reagovale na druge, nehirurške tretmane.
  • Operacija desni - postoji nekoliko tipova operacije desni koje se koriste za lečenje periodontalne bolesti. Vaš stomatolog može podići ili zaseći Vaše desni kako bi uklonio naslage plaka i kamenca na površini korena, a zatim polirati tu oblasti kako bi sprečio novo nagomilavanje. Ili, ako je došlo do gubitka kosti, Vaš stomatolog može iskoristiti regenerativni materijal kako bi izlečio to. Nakon operacije desni, Vaš stomatolog Vam može preporučiti da kratkoročno koristite antimikrobnu tečnost za ispiranje, kao što je parodontax Extra 0,2% tečnost za ispiranje usta, kako biste smanjili količinu bakterija i sprečili pojavu infekcije.

U svakom od ovih slučajeva, Vaš stomatolog bi trebalo da nastavi da prati razvoj Vaše periodontalne bolesti kako bi bio siguran da je izabrao najbolji tretman za Vas i kako bi Vaše desni bile zdrave u najvećoj mogućoj meri.