ŠTA JE ORALNI MLEČAC (SOOR)?

Oralni mlečac je infekcija prouzrokovana gljivicom kandide. Male količine kandide sve vreme žive u našem telu i u našim ustima, i obično su bezopasne, ali kada se otmu kontroli mogu prouzrokovati infekciju, tj. oralni mlečac.

OBJAŠNJENI UZROCI ORALNOG MLEČCA

Kandida može da počne da se razmnožava i dovede do pojave oralnog mlečca zbog brojnih razloga, kao što je uzimanje antibiotika, naročito duži vremenski period, ili usled korišćenja pumpica za astmu, nošenja proteza, naročito ako nisu dobro nameštene, ako imate lošu oralnu higijenu, suva usta, ako pušite, idete na hemoterapiju ili radioterapiju radi lečenja raka.

Oralni mlečac kod odraslih osoba će verovatnije pogoditi starije osobe, kao i one koji pate od određenih oboljenja koja kompromituju njihov imuni sistem.

KOJI SU SIMPTOMI ORALNOG MLEČCA?

Znakovi na koje treba da obratite pažnju su bele, ispupčene površine u Vašim ustima. Njih obično možete pronaći na jeziku i unutrašnjoj strani obraza, mada se mogu pojaviti i na desnima, vrhu usta, krajnicima ili na zadnjem delu grla. Često ćete moći da skinete ove bele površine, pri čemu ćete ostaviti crvene oblasti koje mogu malo krvariti.

Drugi simptomi oralnog mlečca koje možete iskusiti mogu biti gubitak čula ukusa, neprijatan ukus u ustima, crvenilo u ustima i grlu, bolan i gorući osećaj, pa čak i pukotine u ćoškovima usta. U veoma ozbiljnim slučajevima, čak možete imati problema prilikom konzumiranja hrane i pića.

Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma trebalo bi da odete na pregled kod Vašeg doktora i dobijete savet kako da lečite oralni mlečac.

SPREČAVANJE ORALNOG MLEČCA

Oralni mlečac je neprijatno oboljenje, ali srećom možete da ga sprečite uz nekoliko koraka, kao što su:

  • Poboljšanje oralne higijene, uključujući pranje zuba dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom, redovno čišćenje zuba koncem ili interdentalnim četkicama može da Vam pomogne da i teško dostupna mesta budu čista.
  • Redovni pregledi kod Vašeg stomatologa mogu da Vam pomognu da uočite probleme pre nego što se pogoršaju, a to je važno i u slučajevima kada nosite zubne proteze ili nemate prirodne zube.
  • Ispiranje usta vodom nakon obroka ili nakon korišćenja pumpice za astmu.
  • Prestanite sa pušenjem, potražite savet od doktora kako da prestanete.
  • Lečite hronične zdravstvene probleme. Zajedničkim naporom Vas i Vašeg zdravstvenog radnika na kontrolisanju zdravstvenih problema možete da sprečite razvoj oralnog mlečca.