ŠTA PROUZROKUJE UPALU DESNI?

Zdrave desni su roze boje i čvrste, tako da ako imate upaljene desni, ako desni izgledaju crveno i otečeno, to može biti znak da imate probleme sa desnima. Nekoliko je razloga zbog čega Vaše desni mogu biti upaljene, tako da je važno da razumete šta prouzrokuje upalu Vaših desni.

UZROCI UPALJENIH DESNI

Upaljene desni mogu imati nekoliko uzroka, uključujući:

Plak - Nagomilavanje plaka je uobičajen uzrok prve faze bolesti desni, gingivitisa. Bakterije plaka se nagomilavaju na i oko zuba sve vreme, i ako ih ne uklonite redovnim pranjem zuba mogu iritirati desni i uticati na to da one postanu crvene i upaljene. Generalno, zapaljenje koje se dovodi u vezu sa bolesti desni ne boli, ali ako ga ne lečite može da se razvije u periodontitis, ozbiljniji, nepovratni stadijum bolesti desni koji može da dovede do gubitka zuba.

Čirevi u ustima - Ove crvene, bele ili sive rane mogu biti bolne i mogu se pojaviti bilo gde u Vašim ustima, uključujući na Vašim desnima, što može da prouzrokuje njihovu otečenost i zapaljenje. Možete imati pojedinačni čir ili nekoliko njih istovremeno. Iako su neprijatni, obično su bezopasni i nestanu posle nekoliko dana. Antimikrobna tečnost za ispiranje usta, kao što je parodontax Extra 0,2% tečnost za ispiranje usta, može da ubrza oporavak i da spreči pojavu infekcije. Trebalo bi da posetite doktora ako je otečenost konstantna i nastavlja da se vraća.

Abrazija desni - Ako perete zube previše agresivno ili jako, možete da oštetite osetljivo tkivo desni, koje će postati otečeno i upaljeno. Efikasna tehnika za rešavanje ovog problema jeste korišćenje nežnih, kružnih pokreta prilikom pranja zuba. 

Budući da su brojni razlozi zbog kojih biste mogli da imate upaljene desni, trebalo bi da zakažete pregled kod Vašeg stomatologa kako bi on utvrdio šta prouzrokuje upalu desni i da Vam stručan savet kako da je lečite.

KAKO DA TRETIRATE UPALJENE DESNI

Ako su Vaše upaljene desni znak gingivitisa, najbolji način da povratite zdravlje desni jeste da pitate Vašeg stomatologa kako da unapredite dnevnu rutinu u oralnoj higijeni. To može biti nešto jednostavno, kao što je pranje zuba dva puta dnevno dva minuta, zubnom pastom sa fluoridom ili specijalnom zubnom pastom za negu desni kao što je parodontax.

Prebacivanje na parodontax pastu za zube može da pomogne u zaustavljanju i sprečavanju krvarenja desni. Uz pranje zuba dva puta dnevno, ona je 4 puta efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju nagomilanih bakterija plaka duž linije desni* (oblast gde se desni i zubi spajaju), pri čemu pomaže da Vaše desni ostanu zdrave a zubi jaki.

Ako ste pod rizikom od ozbiljnih problema sa desnima, Vaš stomatolog Vam može preporučiti da koristite interdentalne četkice ili konac za zube kako biste očistili teško dostupna mesta, kao i kratkoročan tretman parodontax Extra 0,2% tečnošću za ispiranje usta koji ubija bakterije plaka.

*Ne odnosi se na parodontax Whitening