5 NAČINA ZA TRETIRANJE KRVARENJA DESNI

 

  1. Perite zube dva minuta, dva puta dnevno, ručnom ili električnom četkicom za zube sa malom glavom i mekanim i zaobljenim vlaknima. Trudite se da ne perete zube previše jako i koristite kružne ili eliptične pokrete u ustima. Preporučljivo je da menjate Vašu četkicu na svaka 3 meseca.
  2. Čišćenje zuba koncem ili korišćenje interdentalne četkice može da Vam pomogne u uklanjanju čestica hrane i bakterija plaka sa teško dostupnih oblasti, kao što je između Vaših zuba. Čistite zube koncem dva puta dnevno, idealno pre nego što operete zube.
  3. Izaberite zubnu pastu sa fluoridom koju su naučnici formulisali tako da smanjuje nagomilavanje bakterija plaka koje mogu da iritiraju i prouzrokuju bolest Vaših desni. Na primer, parodontax pasta za zube fizički uklanja nagomilane bakterije plaka i 4 puta je efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju glavnog uzroka krvarenja desni*.
  4. Ako vidite krv u pljuvački prilikom pranja zuba ili iskusite bilo koji potencijalni znak bolesti desni, razgovarajte sa Vašim stomatologom što je pre moguće. Međutim, nemojte čekati da se problem javi pre nego što uradite nešto. Redovan odlazak na stomatološki pregled može da Vam pomogne da identifikujete i izlečite simptome bolesti desni pre nego što se pogoršaju.
  5. Loša ishrana koja nema mnogo hranljivih sastojaka može da učini zube i desni ranjivijim na probleme. Takođe, desni pušača su podložnije infekciji. Vođenje zdravog života i kvalitetna ishrana mogu da pomognu celom telu da bude u dobrom stanju, uključujući Vaše desni.

*Ovo se ne odnosi na parodontax Whitening