JEDNOSTAVNI SAVETI ZA BORBU PROTIV HALITOZE

Neprijatan zadah, ili halitoza, kako glasi pravo medicinsko ime, predstavlja neprijatno oboljenje koje može da Vas natera da se osećate nelagodno kada ste u društvu drugih ljudi. Srećom, postoje jednostavni načini za borbu protiv ovog neprijatnog problema, ali će pronalazak pravog načina za lečenje halitoze zavisiti od toga šta prouzrokuje neprijatan zadah.

UZROCI HALITOZE

Iako postoje brojni uzroci halitoze, jedan od najčešćih je nagomilavanje bakterija plaka između i oko Vaših zuba. To se dešava zato što bakterije razbijaju sitne čestice hrane u ustima, i tokom tog procesa mogu da ispuste gas sa neprijatnim mirisom. Ove bakterije plaka takođe mogu da prouzrokuju kvarenje zuba i bolest desni.

KAKO DA SE REŠITE HALITOZE

Najbolji način za borbu protiv neprijatnog zadaha prouzrokovanog bakterijama plaka jeste praktikovanje dobre rutine za oralnu higijenu:

  • Osnova svake dobre rutine je pranje zuba dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom. Izaberite parodontax pastu za zube zbog njene nisko abrazivne formule koja sadrži natrijum-bikarbonat, koji fizički uklanja nagomilane bakterije plaka duž linije desni. Koristite je svakog dana kako bi Vaša usta bila čista i sveža.
  • Nežno čistite Vaš jezik, takođe, kako biste uklonili bakterije koje se nalaze na površini.
  • Koristite konac za zube da otklonite plak i zaglavljene čestice hrane sa teško dostupnih mesta između zuba.
  • Redovno idite na kontrolu kod Vašeg stomatologa kako biste proverili zdravlje desni i zuba, kao i na profesionalno čišćenje kako biste uklonili uporne naslage plaka.

JOŠ SAVETA ZA BORBU PROTIV NEPRIJATNOG ZADAHA

Neki drugi načini koji mogu da Vam pomognu da održite svež dah:

  • Izbegavajte hranu koja ima jak miris, kao što su začini, beli i crni luk, i pića kao što su kafa i alkohol koje privremeno mogu da izazovu neprijatan zadah.
  • Prestanite sa pušenjem. Pušenje i žvakanje duvana izaziva neprijatan zadah i može da ostavi fleke na zubima, tako da prestanite sa ovim ako želite svežiji dah i belje zube.
  • Konzumirajte dosta vode kako biste bili hidrirani i pomogli u uklanjanju bakterija i ćelija mrtve kože u ustima, koje mogu prouzrokovati neprijatan zadah.

Halitozu takođe mogu prouzrokovati neka medicinska oboljenja, kao što su gastrointensinalne infekcije, i infekcije grla ili grudnog koša. Ako je to slučaj, onda bi trebalo da se konsultujete sa doktorom kako bi Vam pomogao u lečenju.