KAKO DA TRETIRATE BOLEST DESNI

Bolest desni je prouzrokovana bakterijama plaka koje se nagomilavaju oko, na i između zuba. Ako ne uklonite ove bakterije redovnim pranjem zuba i čišćenjem zuba koncem, one mogu da iritiraju desni i prouzrokuju crvene ili otečene desni, kao i krvarenje desni, što su sve rani simptomi bolesti desni, poznatije kao gingivitis.

Ako ne lečite ove znake bolesti desni, mogu se razviti mali "džepovi" između zuba i desni. Kako se ovi džepovi produbljuju oni mogu dovesti do pojave periodontitisa, jednog od najozbiljnijih oblika bolesti desni. Nakon što dođete do ove faze bolesti desni, moguće je da je šteta već načinjena, i ako je ne lečite može prouzrokovati gubitak zuba.

Zbog toga je jako bitno da pronađete efikasan tretman za lečenje bolesti desni u ranoj fazi gingivitisa, kako bi Vaše desni ostale zdrave.

LEČENJE BOLESTI DESNI U TRI KORAKA

Zdrave desni su ključne za jake zube a najbolji način da obezbedite da desni ostanu zdrave jeste pomoću dobre rutine za oralnu higijenu.

Dovoljna su samo tri jednostavna koraka da održite desni i zube čistim i pomognete u sprečavanju bolesti desni.

PRVI KORAK - Perite zube dva puta dnevno parodontax pastom za zube sa fluoridom za svakodnevnu upotrebu

Perite zube dva puta dnevno najmanje dva minuta koristeći ručnu ili električnu četkicu sa malom glavom i mekanim, zaobljenim vlaknima. Koristite parodontax pastu za zube za svakodnevnu upotrebu, koja fizički smanjuje nagomilavanje bakterija plaka duž linije desni, pri čemu pomaže da desni i zubi budu čvrsto povezani. Kada se koristi za pranje zuba dva puta dnevno, ona je 4 puta efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju glavnog uzroka krvarenja desni.*

DRUGI KORAK - Čistite zube koncem kako biste uklonili plak između zuba

Koristite konac za zube ili interdentalnu četkicu kako biste uklonili plak sa teško dostupnih mesta između zuba. Ne zaboravite da nežno postavite konac na mesto jer u suprotnom možete oštetiti vaše desni.

TREĆI KORAK - Redovno posećujte stomatologa kako bi on uklonio nagomilani plak i time pomogao u sprečavanju bolest desni.

Redovno idite kod stomatologa na pregled, budući da stručnjak može da Vam pomogne da uočite problem sa desnima pre nego što iskusite bilo koji simptom. Vaš stomatolog takođe može očistiti Vaše zube i skinuti kamenac kako bi uklonio uporne nagomilane bakterije plaka i sprečio bolest desni.

Držite se ova tri koraka i možete sebi pomoći u sprečavanju bolesti desni, očuvate zdravlje desni i jačinu zuba.

ŠTA AKO VEĆ IMAM BOLEST DESNI?

Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma bolesti desni ili već imate gingivitis, ova tri koraka mogu da Vam pomognu da zaustavite i sprečite gingivitis. Ovo je bitno, jer ako ne izlečite ovaj problem on može da se razvije u periodontitis, koja može dovesti do gubitka zuba. Ako imate bolest desni onda bi trebalo da posetite Vašeg stomatologa, koji može da Vam pomogne da sprečite pogoršavanje problema.

*Ova tvrdnja se ne odnosi na parodontax Whitening