ZDRAV ŽIVOT, ZDRAVE DESNI

Nije nikakva novost da zdrav način života donosi dosta koristi, pomaže Vam da se osećate dobro i zdravo, pri čemu odbija brojne neprijatne bolesti. Međutim, jedna stvar se često previdi kada razmišljamo o tome kako da održimo naše telo u vrhunskoj formi - naša usta.

Ako vodite računa o Vašem zdravlju i blagostanju tako što ste aktivni, hranite se dobro i čuvate svoje mentalno zdravlje, dobra oralna higijena bi takođe trebalo da bude sastavni deo zdravog života. Nije potrebno mnogo da bi Vaše desni bile zdrave, ali ako ih previdite, izlažete se većem riziku od gingivitisa, koji, ako ga ne lečite, može da preraste u ozbiljniji, nepovratni oblik bolesti desni - periodontitis, glavni uzrok gubitka zuba kod odraslih osoba.

Zbog toga, pored odlazaka u teretanu, šetnje do posla, konzumiranja dosta voća i povrća i možda povremene meditacije kako biste se otarasili stresa, ne bi trebalo da zaboravite da vodite računa o zubima i desnima.

KAKO DA VAŠE DESNI BUDU ZDRAVE

Dobra rutina za održavanje oralne higijene je jednostavan i najbolji način da zaštitite Vaše zube i desni, kao i da sačuvate svežinu daha. Ovo je naš vodič kako da Vaša usta budu zdrava:

  • Perite zube dva puta dnevno, dva minuta, specijalnom pastom za zube za negu desni kao što je parodontax pasta za zube. Fizičkim uklanjanjem nagomilanih bakterija plaka duž linije desni (gde se desni i zubi spajaju), parodontax pasta za zube je 4 puta efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju glavnog uzroka krvarenja desni*. Kada se koristi dva puta dnevno, ona klinički dokazano pomaže u zaustavljanju i sprečavanju krvarenja desni, jednog od glavnih simptoma bolesti desni.
  • Koristite konac za zube ili interdentalne četkice kako biste očistili teško dostupna mesta između Vaših zuba.
  • Koristite tečnost za ispiranje usta, kao što je parodontax tečnost za ispiranje usta, za svakodnevnu zaštitu desni i za očuvanje svežine daha.
  • Idite na redovne preglede kod Vašeg stomatologa, budući da stručnjak može da uoči probleme sa Vašim desnima i zubima pre nego što se ispolje bilo kakvi simptomi. Ako je neophodno, Vaš stomatolog takođe može da Vas savetuje kako da lečite bolest desni i sprečite njeno pogoršanje.
  • Ako pušite, prestanite. Pušači su izloženi većem riziku od bolesti desni, zato što pušenje ili žvakanje duvana slabi imuni sistem, čime olakšavaju gingivitisu da se razvije i otežavaju oporavak. Kako biste zaštitili Vaše zdravlje i Vaše desni, savetujte se sa Vašim doktorom o tome kako možete da prestanete sa pušenjem.

*Uklanja više plaka u poređenju sa običnom zubnom pastom, nakon profesionalnog čišćenja i pranja zuba dva puta dnevno. Ovo se ne odnosi na parodontax Whitening.