BOLEST DESNI - ČINJENICE ILI FIKCIJA?

Bolest desni pogađa ljude širom sveta, pri čemu oko 50% odraslih osoba iskusi gingivitis tokom svog života. Takođe postoje brojni mitovi o bolesti desni koji su vremenom nastali.

Ovo su neki od najčešćih mitova o bolesti desni sa kojima se možete susresti - zajedno sa nekoliko ključnih činjenica kojih treba da budete svesni kada su u pitanju uzroci i lečenje bolesti desni...

1. KRVARENJE DESNI POGAĐA SAMO STARE LJUDE - MIT

Krvarenje desni je uobičajen simptom bolesti desni, često prouzrokovan nagomilavanjem plaka oko, na i između Vaših zuba. Može da utiče na ljude svih uzrasta, iako se ređe ispoljava kod dece.

2. POVUČENE DESNI NE MOGU DA SE VRATE - ČINJENICA

Da li povučene desni mogu da se vrate u prvobitno stanje? Ne, povučene desni ne mogu da se vrate same. Redovno čišćenje koncem i korišćenje paste za zube sa fluoridom kao što je parodontax može da pomogne u sprečavanju nagomilavanja plaka, uzroka povlačenja desni.

3. AGRESIVNO PRANJE ZUBA MOŽE DA PROUZROKUJE KRVARENJE DESNI - ČINJENICA

Previše agresivno pranje može da izazove krvarenje desni, ali ovo takođe može biti znak bolesti desni (gingivitis), tako da uvek razgovarajte sa Vašim stomatologom ako vidite krv u pljuvački nakon pranja zuba. Prilikom pranja zuba, važno je da ne koristite preveliki pritisak. Koristite ručnu ili električnu četkicu sa malom glavom i mekanim zaobljenim vlaknima, praveći pažljive kružne ili eliptične pokrete i vodeći posebnu pažnju o liniji desni (oblast gde se desni spajaju sa zubima). Takođe je preporučljivo da menjate četkicu na svaka tri meseca.

4. BOLEST DESNI NIJE UVEK OZBILJNA - MIT

Gingivitis je prva faza bolesti desni i može se tretirati adekvatnim tretmanom i dobrom dnevnom rutinom za oralnu higijenu. Međutim, ako ga ne tretirate, on može prouzrokovati ozbiljniju bolest desni, koja se naziva periodontitis, koja je nepovratna, ne može se izlečiti i može, na kraju, imati za posledicu gubitak zuba.

5. TREBA DA POSETIM STOMATOLOGA SAMO KADA POSTOJI PROBLEM - MIT

Ako sumnjate da imate bilo koji simptom bolesti desni, uključujući krv u pljuvački prilikom pranja zuba ili čišćenja konca za zube, razgovarajte sa Vašim stomatologom što je pre moguće. Međutim, takođe bi trebalo redovno da idete na preglede, po savetu stomatologa - čak i ako mislite da je sve u redu. Vaš stomatolog može uočiti znake bolesti desni ili drugih problema pre nego što se ispolje bilo koji simptomi, čime će Vam pomoći da zaustavite putovanje ka bolesti desni pre nego što se stvari pogoršaju.