BOLEST DESNI - ČINJENICE ILI FIKCIJA?

Bolest desni pogađa ljude širom sveta, pri čemu oko 50% odraslih osoba iskusi gingivitis tokom svog života. Takođe postoje brojni mitovi o bolesti desni koji su vremenom nastali.

Ovo su neki od najčešćih mitova o bolesti desni sa kojima se možete susresti - zajedno sa nekoliko ključnih činjenica kojih treba da budete svesni kada su u pitanju uzroci i lečenje bolesti desni...

1. KRVARENJE DESNI POGAĐA SAMO STARE LJUDE - MIT

Krvarenje desni je uobičajen simptom bolesti desni, često prouzrokovan nagomilavanjem plaka oko, na i između Vaših zuba. Može da utiče na ljude svih uzrasta, iako se ređe ispoljava kod dece.

2. POVUČENE DESNI NE MOGU DA SE VRATE - ČINJENICA

Da li povučene desni mogu da se vrate u prvobitno stanje? Ne, povučene desni ne mogu da se vrate same. Redovno čišćenje koncem i korišćenje paste za zube sa fluoridom kao što je parodontax može da pomogne u sprečavanju nagomilavanja plaka, uzroka povlačenja desni.

3. AGRESIVNO PRANJE ZUBA MOŽE DA PROUZROKUJE KRVARENJE DESNI - ČINJENICA

Previše agresivno pranje može da izazove krvarenje desni, ali ovo takođe može biti znak bolesti desni (gingivitis), tako da uvek razgovarajte sa Vašim stomatologom ako vidite krv u pljuvački nakon pranja zuba. Prilikom pranja zuba, važno je da ne koristite preveliki pritisak. Koristite ručnu ili električnu četkicu sa malom glavom i mekanim zaobljenim vlaknima, praveći pažljive kružne ili eliptične pokrete i vodeći posebnu pažnju o liniji desni (oblast gde se desni spajaju sa zubima). Takođe je preporučljivo da menjate četkicu na svaka tri meseca.

4. BOLEST DESNI NIJE UVEK OZBILJNA - MIT

Gingivitis je prva faza bolesti desni i može se tretirati adekvatnim tretmanom i dobrom dnevnom rutinom za oralnu higijenu. Međutim, ako ga ne tretirate, on može prouzrokovati ozbiljniju bolest desni, koja se naziva periodontitis, koja je nepovratna, ne može se izlečiti i može, na kraju, imati za posledicu gubitak zuba.

5. TREBA DA POSETIM STOMATOLOGA SAMO KADA POSTOJI PROBLEM - MIT

Ako sumnjate da imate bilo koji simptom bolesti desni, uključujući krv u pljuvački prilikom pranja zuba ili čišćenja konca za zube, razgovarajte sa Vašim stomatologom što je pre moguće. Međutim, takođe bi trebalo redovno da idete na preglede, po savetu stomatologa - čak i ako mislite da je sve u redu. Vaš stomatolog može uočiti indikatore bolesti desni pre nego što se razviju bilo koji simptomi, čime će Vam pomoći da zaustavite bolest desni pre nego što se pogorša.