ŠEST SERIJSKIH UZROČNIKA KOJI BI MOGLI DA PROUZROKUJU HALITOZU

Kada imate halitozu i Vaš dah neprijatno miriše, to može da Vas osramoti i da učini da se osećate neprijatno u društvenim situacijama ili kada se približite nekome. Zbog toga je važno da bolje razumete uzroke halitoze. Ovde imamo šest mogućih uzroka halitoze i informacije o tome šta da uradite povodom njih:

1. NE VODITE DOVOLJNO RAČUNA O VAŠIM ZUBIMA I DESNIMA

Bakterije plaka se nagomilavaju na, oko i između zuba i to može biti uzročnik halitoze. Dok ove bakterije razbijaju čestice hrane u Vašim ustima, one mogu da ispuste gas neprijatnog mirisa koji utiče na to da imate neprijatan zadah.

Najbolji način za sprečavanje ovoga jeste pranje zuba dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom, kao i čišćenje koncem za zube, kako biste uklonili plak i zaglavljenu hranu sa teško dostupnih mesta između Vaših zuba.

2. MOŽETE BITI NA PUTU KA BOLESTI DESNI

Halitoza može biti jedan od ranih znakova bolesti desni, budući da je ona takođe prouzrokovana nagomilavanjem bakterija plaka duž linije desni koje mogu biti odgovorne za neprijatan zadah. Ako ga ne uklonite, plak može da izazove krvarenje i otečene desni, simptome gingivitisa. Ako ih ne lečite, oni bi mogli da dovedu do ozbiljnije bolesti desni.

Kako biste sprečili gingivitis, perite zube dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom kao što je parodontax, koja je specijalno formulisana tako da uklanja znatno više plaka od obične zubne paste

3. ŠTA JEDETE I PIJETE

Ako jedete hranu sa jakim mirisima, kao što su beli i crni luk ili začini, ili pijete kafu ili alkohol, ovo može privremeno da utiče na pojavu neprijatnog daha. Najbolji način za zaustavljanja ove situacije je izbegavanje ove vrste hrane i pića.

4. PUŠAČ STE ILI ŽVAĆETE DUVAN

Pušenje cigareta, lula ili korišćenje burmuta ili žvakanje duvana čine da Vaš dah neprijatno miriše. Takođe mogu da naprave fleke na Vašim zubima i mogu Vas izložiti većem riziku od razvitka bolesti desni. Oslobodite se pušačke navike kako biste imali zdravija usta, belje zube i svežiji dah.

5. VAŠA ISHRANA JE LOŠA

Gladovanje, kao i nezdrava ishrana i ishrana sa malo ugljenih hidrata mogu za posledicu imati neprijatan zadah. To se dešava zato što je telo, koje je primorano da razbija masti proizvodi hemikalije koje se nazivaju ketone. One se ispuštaju u Vaš dah i čine da on ima neprijatan miris. Ova vrsta halitoze se može izlečiti samo promenom ishrane.

6. PATITE OD OBOLJENJA

U retkim slučajevima, određena oboljenja mogu učiniti da Vaš dah neprijatno miriše. Jedno se zove "suva usta" ili, da se izrazimo medicinski, "kserostomija", koje se dešava kada se prekine dotok pljuvačke ka ustima. To može da učini da dah neprijatno miriše zato što pljuvačka pomaže da se usta ovlaže i da se speru bakterije koje prouzrokuju neprijatan zadah.

Gastrointestinalna oboljenja, dijabetes, kao i infekcije grla i grudi mogu da prouzrokuju neprijatan zadah. Ako imate bilo kakvih briga u vezi sa neprijatnim zadahom, trebalo bi da se konsultujete sa Vašim stomatologom ili doktorom medicine.