DA LI DESNI KOJE SE POVUKU MOGU DA SE VRATE U PRVOBITNO STANJE?

Jednostavan odgovor je - ne. Ako su Vaše desni oštećene usled, na primer, peridontitisa, najozbiljnijeg oblika bolesti desni, nije moguće da se povučene desni vrate u prvobitno stanje. Međutim, iako povučene desni ne mogu da se vrate u prvobitno stanje, postoje tretmani kojima se može pomoći u zaustavljanju pogoršanja problema.

KAKO DA UOČIM DA LI SE MOJE DESNI POVLAČE?

Nekoliko znakova može da Vam ukaže na to da li imate problema sa desnima ili se Vaše desni povlače. To se dešava kada se Vaše desni odvoje od zuba, pri čemu ostavljaju koren izložen spoljašnjim nadražajima, a prva stvar koju ćete verovatno primetiti je pojačana osetljivost zuba. Takođe možete uočiti da Vaši zubi izgledaju duže, ili možete osetiti kvržicu na mestu gde se desni spajaju sa zubima.

Iako ćete možda uočiti ove znakove, nije uvek jednostavno da utvrdite da li se Vaše desni povlače. Najbolje je da redovno idete na preglede kod Vašeg stomatologa, budući da stručnjak može da identifikuje i leči problem sa desnima. To je naročito bitno kada je u pitanju povlačenje desni, budući da je pravovremeni tretman najbolji način da sprečite pogoršanje problema. 

ŠTA PROUZROKUJE POVLAČENJE DESNI?

Brojni faktori mogu da prouzrokuju povlačenje desni, i Vaš stomatolog Vam može otkriti šta bi moglo da prouzrokuje povlačenje desni:

 • Previše agresivno pranje zuba - ovo može da istroši gleđ na Vašim zubima i izazove povlačenje desni.
 • Loša oralna higijena - Ako ne održavate higijenu zuba redovnim pranjem i čišćenjem koncem, plak može da se nagomila i pretvori u čvrste naslage koje se nazivaju kamenac. Ako ga ne uklonite, on može prouzrokovati bolest desni i povlačenje desni.
 • Škripanje ili stiskanje zuba - ako je ozbiljno, može stvoriti pritisak na Vaše desni, što može izazvati njihovo povlačenje.
 • Pušenje - ako pušite, veća je verovatnoća da ćete patiti od povlačenja desni.
 • Periodontitis - kod ozbiljne bolesti desni, koja se naziva periodontitis, desni mogu da se odvoje od zuba i formiraju džepove. Oni se mogu inficirati, a kada se to desi može se oštetiti tkivo i kost koja drži zub na svom mestu, zbog čega on počinje da se klima. Ovo čak može dovesti do gubitka zuba.

KAKO MOGU DA ZAUSTAVIM POVLAČENJE DESNI?

Ako želite da saznate da li se Vaše desni povlače ili mislite da se Vaše desni povlače, prva stvar koju treba da uradite je da zakažete pregled kod Vašeg stomatologa i dobijete stručan savet kako da zaustavite povlačenje desni. 

Postoji nekoliko načina kako se tretiraju povučene desni, uključujući:

Lečenje kanala korena

U slučaju povlačenja desni, Vaš stomatolog Vam može preporučiti čišćenje kanala korena. Ovo je procedura koja se sastoji iz dva dela i koju sprovodi Vaš stomatolog. Prvo se uklanja sav plak i stvrdnut kamenac ispod i iznad linije desni (mesto gde se desni i zubi spajaju). Zatim će Vaš stomatolog uraditi čišćenje kanala korena, što je zapravo uglačavanje korena zuba kako bi pomogao desnima da se ponovo povežu sa zubima. Vaš stomatolog Vam može ponuditi lokalnu anesteziju tokom ove procedure i moguće je da će Vam biti neophodno više od jedne posete kako biste završili tretman.

Nakon tretmana, normalno je da Vaše desni budu crvene, otečene i otekle, kao i da dođe do pojave pojačane osetljivosti. Vaš stomatolog Vam može preporučiti kratak tretman antimikrobnom tečnošću za ispiranje usta, kao što je parodontax Extra 0,2% tečnost za ispiranje usta, kako bi Vam pomogao da smanjite količinu bakterija i sprečite infekciju.

Čišćenje kanala korena je obično dovoljno da se problem reši, ali ćete morati da idete na redovne preglede kako biste bili sigurni da se povlačenje desni popravilo i da se ne pogoršava. Takođe je važno da održavate dobru rutinu vezanu za oralnu higijenu kako biste zaštitili Vaše desni. 

Operacija desni 

Kada su u pitanju ozbiljniji slučajevi povlačenja desni, Vaš stomatolog može preporučiti operaciju desni. Postoji nekoliko različitih vrsta ove operacije:

 • Otvoreno čišćenje kanala korena
  Ako nehirurški tretman nije bio uspešan, Vaš stomatolog može preporučiti otvoreno čišćenje kanala korena, gde se oštećeno tkivo desni savija kako bi se dobio bolji pristup za čišćenje i uglačavanje korena. Desni se zatim ponovo spajaju, čime se olakšava održavanje njihove čistoće i zdravlja.
 • Regeneracija
  Ovo je hirurški tretman koji može da pomogne u regeneraciji oštećenog tkiva kosti i desni. Vaš stomatolog će očistiti iznad i ispod desni kako bi uklonio bakterije i plak. Zatim se regenerativno tkivo, u vidu membrane, proteina koji stimuliše tkivo ili presađenog tkiva, nanosi kako bi podstaklo telo da na prirodan način oporavi oštećenu kost i tkivo. Desni se zatim čvrsto povezuju preko korena zuba.

Presađivanje tkiva na desni

Ako ste izgubili tkivo desni, Vaš stomatolog Vam može preporučiti operaciju mekanog tkiva ili presađivanje tkiva na desni. To podrazumeva presađivanje tkiva sa okolnih desni ili sa vrha Vaših usta i ušivanje za tkivo desni, kako bi se pokrio izloženi koren zuba.

KAKO MOGU DA POMOGNEM U SPREČAVANJU POVLAČENJA DESNI?

Najbolja zaštita od povlačenja desni su redovni pregledi kod stomatologa i dobra rutina za oralnu higijenu. Pranjem zuba dva minuta, dva puta dnevno, zubnom pastom sa fluoridom ili specijalnom pastom za negu desni kao što je parodontax, pomažete u uklanjanju bakterija plaka kako bi Vaše desni i zubi bii zdravi.