MOBILNE PROTEZE, FIKSNE PROTEZE I KRVARENJE DESNI: ČINJENICE

Ako su Vaše mobilne ili fiksne proteze dobro nameštene, ne bi trebalo da prouzrokuju krvarenje desni. Izazov leži u tome da kada nosite proteze morate da budete izuzetno pažljivi i održavate čistoću zuba i desni kako biste bili sigurni da ćete efikasno ukloniti nagomilane bakterije plaka.

Svi imaju bakterije plaka u ustima, i ako ih ne uklone redovnim i efikasnim pranjem zuba one se mogu nagomilati i iritirati desni, što može prouzrokovati crvene, otečene ili krvarenje desni, što su sve simptomi bolesti desni.

Ako primetite krv u Vašoj pljuvački kada perete zube ili ih čistite koncem, trebalo bi da obavestite Vašeg stomatologa kako bi mogao da Vam da savet u vezi sa lečenjem.

Takođe, ako osetite neku neudobnost dok nosite mobilne ili fiksne proteze, trebalo bi da odete kod Vašeg stomatologa i razgovarate o pronalasku rešenja. Gledajte na to kao na vraćanje para cipela u radnju ako Vam ne odgovaraju.

Kako mobilne/fiksne proteze mogu da utiču na Vaše desni

Nošenje mobilih ili fiksnih proteza može da učini Vaše desni ranjivijim. Nekada se čestice hrane mogu zaglaviti u njima ili oko njih, što, ako ih ne očisite, može dovesti do nagomilavanja bakterija plaka, jednog od glavnih uzroka krvarenja desni. Zbog toga je važno da Vaši zubi i desni budu čisti, naročito kada nosite mobilne ili fiksne proteze.

Skidanje zaglavljenih čestica hrane u Vašim ustima može da zaustavi nagomilavanje bakterija plaka, a dobra svakodnevna rutina za oralnu higijenu je najbolji način da održite desni zdravim, zube jakim i dah svežim. Vaš stomatolog ili stomatološki tehničar će Vam takođe dati savet za najbolji način za čišćenje Vaših mobilnih ili fiksnih proteza.