SVE O ČIREVIMA U USTIMA (ULKUSIMA)

Usni čirevi su veoma česti. To su bolne, neprijatne rane koje mogu da se pojave bilo gde u ustima, iako se obično nalaze na jeziku (jezični čirevi) ili unutrašnjosti usta. Obično su okruglog ili ovalnog oblika i malo su izbočeni i otečeni. Usni čirevi mogu biti crveni, beli, žuti ili sivi.

Možete imati jedan ili nekoliko čireva u ustima, i oni mogu biti veoma mekani i naduti, što prouzrokuje neprijatnosti prilikom jela, pića i pranja zuba. Srećom, postoje načini za tretiranje usnih čireva kod kuće koji mogu da Vam pomognu da ih se rešite brže i da sprečite njihovo ponovno pojavljivanje.

ŠTA PROUZROKUJE USNE ČIREVE?

Većina usnih čireva je obično prouzrokovana oštećenjem tkiva u ustima, kao posledica:

  • Griženja unutrašnjosti obraza ili jezika
  • Loše nameštenih zubnih proteza
  • Čvrste, hrskave i oštre hrane koja se ne razbija jednostavno
  • Oštrih zuba ili defektnih plombi

Drugi mogući uzroci mogu biti stres, porodična istorija ili konzumiranje određene hrane koja može prouzrokovati čireve, kao što su lešnici, sir, začinjena hrana ili pšenično brašno.

KAKO DA REŠITE PROBLEM USNIH ČIREVA?

Usni čirevi obično nestanu sami od sebe posle otprilike nedelju dana. Ako Vam smetaju, možete da pokušate neki od sledećih metoda koji Vam mogu pomoći da ubrzate proces zarastanja i zaustavite njihovo ponovno pojavljivanje.

  1. Koristite antimikrobnu tečnost za ispiranje usta, kao što je parodontax Extra 0,2% tečnost za ispiranje usta. To neće sprečiti ponovno pojavljivanje usnih čireva, ali može pomoći da se ubrza proces zarastanja i spreči infekcija. 
  2. Prekomerna sila prilikom pranja zuba može oštetiti desni i izazvati pojavu čira. Razgovarajte sa stomatologom o tome koja je prava četkica za zube za Vas.
  3. Izbegavajte hrskavu, začinjenu, kiselu, vruću ili slanu hranu dok se čir ne izleči. 
  4. Izbegavajte hranu za koju znate da izaziva pojavu čireva.

I dok je većina usnih čireva bezopasna, ako ste zabrinuti, ako traju duže od tri nedelje, ponovo se pojavljuju ili se pogoršavaju, ili postaju bolniji i crveniji, trebalo bi da potražite savet lekara.