ZBOG ČEGA TREBA DA ČISTIM ZUBE KONCEM?

Održavanje čistoće Vaših zuba i desni uklanjanjem bakterija plaka je najbolji način da se zaštitite od bolesti desni. Međutim, teško je da doprete do mesta kao što je prostor između zuba samo pranjem. Konac za zube ili trake mogu da Vam pomognu da uklonite nagomilani plak između zuba i ispod linije desni (mesto gde se desni spajaju sa zubima).

I dok interdentalne četkice mogu da budu veoma efikasne u čišćenju tih teško dostupnih mesta, nekada su razmaci između zuba previše mali da bi četkica došla do njih, zbog čega je konac za zube odlična alternativa.

KAKO DA ČISTIM ZUBE KONCEM

Kada je u pitanju efikasno čišćenje zuba koncem, korišćenje pravilne tehnike je od ključnog značaja. Ovo je naš jednostavan vodič koji će Vam pomoći da pravilno čistite zube koncem:

  1. Uvek budite nežni. Ako čistite previše agresivno, možete da oštetite Vaše desni.
  2. Izdvojite oko 45 cm konca i smotajte krajeve oko prsta na obe ruke.
  3. Držite konac nežno između palca i kažiprsta, sa oko 2,5 cm zategnutog konca između njih.
  4. Pomoću nežnih pokreta klimanjem ubacite konac između Vaših zuba.
  5. Kada konac dođe do linije desni, zakrivite ga tako da pravi oblik latiničnog slova C u odnosu na zub.
  6. Namestite konac uz stranu zuba i nežno vucite konac od desni ka gore, i ponovite isti postupak sa druge strane razmaka, na ivici susednog zuba. Pazite da ne pokidate konac.
  7. Ne zaboravite zadnju stranu poslednjeg zuba.
  8. Držite se ustaljenog ritma kako biste bili sigurni da niste propustili ni jedan zub.

Ako niste sigurni kako adekvatno da čistite zube koncem, pitajte Vašeg stomatologa ili stomatloškog tehničara da Vam pokaže adekvatnu tehniku za čišćenje.

Na početku možete videti krv prilikom čišćenja zuba koncem, ali bi to ubrzo trebalo da prestane. Međutim, ako i dalje vidite krv posle nekoliko dana čišćenja koncem, to bi mogao da bude znak da imate bolest desni. Važno je da razgovarate o ovome sa Vašim stomatologom, koji može da proveri kakvo je zdravlje Vaših desni i da Vam savet kako da zaustavite bolest desni.

KOLIKO ČESTO BI TREBALO DA ČISTIM ZUBE KONCEM?

Mnogi ljudi nisu sigurni koliko često bi trebalo da čiste zube koncem, ili da li bi trebalo da koriste konac pre ili posle pranja zuba. Od 12. godine bi trebalo da koristite interdentalne četkice ili konac za zube da očistite prostor između zuba, jednom dnevno, pre pranja zuba.