ŠTA JE SKIDANJE KAMENCA?

Bolest desni je često prouzrokovana nagomilavanjem bakterija plaka, a najbolji način za njihovo uklanjanje je pranje zuba dva puta dnevno. Međutim, bez obzira na to koliko dobro perete zube, uvek će biti teško dostupnih mesta koja su nezgodna za održavanje. U ovim oblastima, bakterije plaka mogu da se nagomilavaju, pa čak i mineralizuju i kreiraju čvrstu, hrapavu naslagu koja se zove kamenac, koju je nemoguće ukloniti samo pranjem zuba. Ako ga ne uklonite, još plaka će se nagomilati oko zuba i moguće ispod linije desni, čime će bolest desni napredovati.

Kako bi smanjio rizik od bolesti desni ili sprečio njeno pogoršanje, Vaš stomatolog može preporučiti da uradite profesionalno čišćenje koje se zove skidanje kamenca, kako biste adekvatno očistili zube.

ŠTA DA OČEKUJETE

Skidanje kamenca može uraditi Vaš stomatolog ili stomatološki tehničar.

Prva faza "struganja" je skidanje naslaga plaka i kamenca. Često se prvo koristi ultrazvučni strugač kako bi se skinuo veliki deo kamenca, nakon čega se specijalnim ručnim instrumentima skida ostatak "upornih" čestica.

Sledeći korak je "poliranje" zuba kako bi površina bila veoma glatka. Iako poliranje uklanja fleke, čime zubi postaju beli i sjajni, ovo nije kozmetička procedura. Ono takođe poravnava sve manje nesavršenosti i izbočine na gruboj teksturi zuba kako bi ga zaštitilo od daljeg nagomilavanja plaka.

Vaš stomatolog će Vas savetovati koliko često bi trebalo da idete na skidanje kamenca. Važno je da zapamtite da je profesionalno čišćenje dodatak dobroj svakodnevnoj rutini za oralnu higijenu, i nikada ne bi trebalo da zameni pranje zuba dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom. Mogu Vam preporučiti da koristite zubnu pastu kao što je parodontax kako biste sprečili nagomilavanje plaka između poseta stomatologu.