SAVETI VAŠEG STOMATOLOGA ZA TRETIRANJE BOLESTI DESNI KOD KUĆE

I ako možete iskusiti neke simptome bolesti desni, kao što su otečene ili crvene desni, ili krvarenje desni, možda nećete biti svesni da imate bilo kakvih problema sa desnima dok ne posetite Vašeg stomatologa. Budući da gingivitis, prva faza bolesti desni, ne mora biti bolan, ona često bude neprimetna. Takođe se može desiti da bude neprimetna kod pušača, budući da pušenje potiskuje rane simptome.

Zbog toga je neophodno da redovno idete kod Vašeg stomatologa na pregled, budući da na stručnom pregledu mogu da se uoče simptomi bolesti desni čak i kada nisu očigledni, omogućujući Vam da preduzmete korake kako biste izlečili bolest pre nego što postane ozbiljnija.

Gingivitis je često prouzrokovan nagomilavanjem bakterija plaka na, oko i između zuba. Ako ih ne uklonite redovnim pranjem zuba one mogu da iritiraju desni i prouzrokuju njihovo crvenilo i otok, kao i krvarenje i postepeno povlačenje. Na kraju, Vaše desni mogu da budu toliko oštećene da to utiče na ležište zuba. Ovo predstavlja naprednu fazu bolesti desni, koja se naziva parodontoza, nepovratna je i može uzrokovati gubitak zuba.

KAKO MOŽETE DA POMOGNETE U ZAUSTAVLJANJU GINGIVITISA

Ako Vaš stomatolog ustanovi da imate gingivitis trebalo bi da Vam ponudi stručan savet o tome kako da tretirate bolest kod kuće i sprečite njeno pogoršavanje. Takođe možete dobiti stručni tretman u vidu operacije.

Ključ uspešnog tretmana je uklanjanje i kontrola nagomilavanja bakterija plaka pomoću dobre svakodnevne rutine za oralnu higijenu.

Prvi korak je pranje zuba dva puta dnevno koristeći pravilnu tehniku, kako biste bili sigurni da ćete zaista očistiti Vaše zube i desni. Ako ste izloženi riziku od ozbiljnih problema sa desnima, Vaš stomatolog Vam može preporučiti da koristite jednu četkicu za cela usta, a pored toga specijalne četkice i alate za čišćenje teško dostupnih mesta. Na primer, interdentalne četkice ili konac za zube mogu ukloniti plak sa nezgodnih mesta kao što je prostor između zuba.

Drugi korak jeste korišćenje parodontax paste za zube, koja klinički dokazano smanjuje nagomilavanje plaka.

UVEK PITAJTE STRUČNJAKA

Održavanje zdravlja desni i zuba kod kuće je najbolji način za prevenciju i tretiranje bolesti desni, ali nikad ne treba da bude alternativa redovnim posetama stomatologu i stomatološkom tehničaru. Samo stručnjak može da da dijagnozu za gingivitis ili da uoči da se on razvio u periodontitis, koju mora lečiti stručnjak kako bi se oštećenje desni i zuba svelo na minimum.