Location:

Saveti za odabir četkice za zube

SAVETI ZA ODABIR ČETKICE ZA ZUBE

Vaš stomatolog može da Vam da savet kako da izaberete četkicu za zube koja odgovara Vašim potrebama, ali ćemo Vam mi prethodno dati nekoliko ideja za razmišljanje kada je u pitanju odabir nove četkice za zube:

1. Koristite ili električnu ili manuelnu četkicu - pitajte Vašeg stomatologa za savet koja četkica je najbolja za Vas.
2. Izaberite malu ili srednju glavu, tako da Vam omogući pristup teško dostupnim mestima.
3. Izaberite četkicu sa mekanim ili srednjim, gusto postavljenim, zaobljenim vlaknima.
4. Preporučuje se da menjate četkice za zube na svaka 3 meseca.
5. Izaberite četkicu za zube sa izdržljivom i udobnom drškom.

Nakon što ste izabrali Vašu četkicu za zube, važno je da adekvatno vodite računa o njoj. Neke stvari bi trebalo da uradite kako biste bili sigurni da će Vaša četkica za zube biti što čistija i što efikasnija:

  1. Nikad ne delite četkicu za zube sa drugima, budući da se ovako mogu širiti infekcije. Na primer, ako ste prehlađeni ili kašljete, možete drugima da prenesete taj virus ako delite četkicu za zube.
  2. Uvek isperite četkicu za zube vodom sa česme nakon pranja zuba, kako biste uklonili bilo kakve ostatke ili zubnu pastu.
  3. Držite Vašu zubnu četkicu u uspravnom položaju, na primer u šolji ili držaču, kako biste omogućili vlaknima da se osuše nakon korišćenja. Ako se u jednom držaču nalazi više od jedne četkice za zube, držite ih odvojeno kako biste sprečili širenje bacila.
  4. Ne držite četkice za zube u posudi koja nema ventilaciju budući da ovo može podstaći razvoj mikroorganizama koji mogu prouzrokovati infekcije.

Zapamtite, uvek možete da tražite savet od Vašeg stomatologa kako da izaberete i vodite računa o Vašoj četkici za zube.