KAKO MOŽETE DA SPREČITE KRVARENJE DESNI PRILIKOM PRANJA ZUBA

Zdrave desni ne krvare, tako da ako primetite krv prilikom pranja zuba ili čišćenja zuba koncem, to nije normalna situacija. Ovo može biti rani simptom bolesti desni, zbog čega obavezno treba da razgovarate sa Vašim stomatologom.

ZAŠTO MOJE DESNI KRVARE KADA PEREM ZUBE?

Krvarenje desni prilikom pranja zuba može biti simptom bolesti desni, ne mora da znači da perete zube previše agresivno ili da koristite pogrešnu četkicu za zube. Krvarenje desni može biti prouzrokovano nagomilavanjem bakterija plaka oko, na i između zuba. Ukoliko ih ne uklonite (obično pranjem zuba), ove bakterije mogu da iritiraju Vaše desni, što može prouzrokovati krvarenje koje vidite prilikom pranja zuba.

Krvarenje desni prilikom pranja zuba ne stvara bol ali je veoma bitno da se konsultujete sa Vašim stomatologom ako vidite tragove krvi prilikom pranja zuba ili čišćenja zuba koncem. Stomatolog vam može dati savet kako da tretirate krvarenje desni i kako da sprečite dalji razvoj ovih problema do ozbiljnijeg oblika, kao što je periodontitis.

Ali tu je uvek 5 jednostavnih koraka koje možete da praktikujete kako biste unapredili svakodnevnu rutinu oralne nege i smanjili rizik od pojavljivanja krvi prilikom pranja zuba: