KAKO MOŽETE DA SPREČITE KRVARENJE DESNI

Zdrave desni ne krvare, tako da ako vidite krv prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem to nije normalno. To bi mogao biti rani znak bolesti desni, tako da bi obavezno trebalo da se konsultujete sa stomatologom ako iskusite krvarenje desni.

Brojni su mogući razlozi krvarenja desni - nova dnevna rutina za oralnu higijenu, prečesto ili nedovoljno pranje zuba, agresivno pranje zuba ili korišćenje određenih lekova. Često krvarenje desni može biti prouzrokovano nagomilavanjem bakterija plaka oko, na i između zuba. Ukoliko ih ne uklonite (obično pranjem zuba), ove bakterije mogu da iritiraju Vaše desni i prouzrokuju njihovo krvarenje.

Ovo je šest jednostavnih koraka koje možete da praktikujete u okviru Vaše svakodnevne rutine za oralnu higijenu kako biste smanjili rizik od pojave krvi prilikom pranja zuba:

1. Dva puta po dva minuta

Pranje zuba pomaže u uklanjanju bakterija plaka i čestica hrane koji, ako dozvolite da se nagomilavaju oko, na i između Vaših zuba, mogu da iritiraju desni i prouzrokuju probleme kao što je gingivitis. Perite zube dva minuta dva puta dnevno, po mogućstvu pomoću zubne paste sa fluoridom, kao što je parodontax.

2. Ne propustite ni jedan deo

Vodite računa da očistite svaki deo Vaših usta kada perete zube, uključujući teško dostupna mesta, kao što su oblasti između zuba. Metodično pomerajte četkicu u ustima, pokrivajući unutrašnje i spoljašnje strane svih Vaših zuba (gornjih i donjih), kao i grizne površine. Takođe možete i da pitate stomatologa koji je najbolji način za pranje zuba.

3. Budite nežni

Kada je u pitanju pranje zuba, jače nije bolje. Zapravo, previše grubo ili preterano pranje, kao i korišćenje istrošene četkice za zube može da ošteti zubnu gleđ, tako da perite zube pažljivo. Takođe je preporučljivo da menjate četkicu za zube na svaka tri meseca.

4. Upoznajte uglove

Korisite kružne ili eliptične pokrete i uperite četkicu ka dole, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Ovaj metod pomaže u čišćenju linije desni (mesto gde se spajaju desni sa zubima). Za unutrašnje površine Vaših prednjih zuba, nakrivite četkicu vertikalno i koristite prednji deo da pravite male, kružne pokrete.

5. Ne zaboravite liniju desni

Linija Vaših desni može biti podložna nagomilavanju štetnih bakterija plaka. Budite naročito pažljivi i očistite plak sa ovog mesta, kao sa prostora između zuba. Pored redovnog čišćenja koncem za zube ili korišćenja interdentalne četkice, to može da Vam pomogne da kontrolišete nagomilavanje plaka.

6. Takođe ne zaboravite jezik

Dobra oralna higijena ne podrazumeva samo Vaše zube i desni. Nežno pranje Vašeg jezika takođe može da pomogne u osvežavanju daha i čišćenju usta uklanjanjem bakterija.