KAKO VAŠ STOMATOLOG MOŽE DA LEČI BOLEST DESNI

Stomatolozi su stručnjaci za održavanje zdravlja desni i zuba. Tokom pregleda, oni gledaju Vaša usta, zube i desni kako bi uočili bilo kakve probleme, i često mogu biti prva linija odbrane od bolesti desni.

Za razliku od zubobolje i osetljivosti, bolest desni često ne izaziva bol ili neprijatnost, tako da čak i ako uočite neke od simptoma, kao što su crvene ili otečene desni, ili krvarenje i povlačenje desni, možda nećete uspeti da tražite pomoć dovoljno brzo. Međutim, ako ne lečite bolest desni u prvoj fazi gingivitisa, ona može da se razvije u periodontitis, koji je mnogo ozbiljniji i može dovesti do gubitka zuba.

KAKO STOMATOLOŠKIM PREGLEDOM MOŽETE DA UOČITE GINGIVITIS

Tokom prvog dela stomatološkog pregleda Vaš stomatolog može napraviti "istoriju", koja mu pomaže da stvori sliku o Vašem oralnom zdravlju i faktorima rizika. Može Vam postaviti pitanja kao što su:

  • Da li ste iskusili neke simptome bolesti desni, kao što su krvarenje desni ili otečene desni?
  • Da li ste ikada do sada lečili bolest desni?
  • Da li pušite ili da li Vaša porodica ima istoriju bolesti desni?
  • Pitanja u vezi sa Vašom rutinom za oralno zdravlje, kao što je koliko često perete zube?

Postavljanjem ovih pitanja Vaš stomatolog može da ustanovi da li postoji velika verovatnoća da će se kod Vas razviti bolest desni. Ako ste je prethodno lečili ili imate rane simptome bolesti desni, to upozorava stomatologa na potencijalne probleme. Ako pušite ili u Vašoj porodici postoji istorija bolesti desni pod većim ste rizikom, a ako nemate dobru rutinu za oralnu higijenu onda je veća šansa da ćete patiti od problema sa desnima.

Druga faza je klinički pregled, gde će stomatolog tražiti simptome bolesti desni, kao što su:

  • Upaljene, otečene ili crvene desni
  • Krvarenje desni
  • Promene u teksturi desni - zdrave desni imaju sitne zaseke po celoj površini, koji izgledaju kao tačkice, a kada imate bolest desni one postanu vazdušaste, glatke i imaju sjajnu teksturu
  • Povlačenje desni, kada se linija desni povlači od zuba
  • Džepovi ili dublji razmaci koji se stvaraju između desni i zuba
  • Klimavi zubi

KAKO VAŠ STOMATOLOG MOŽE DA POMOGNE?

Ako Vaš stomatolog uspostavi dijagnozu gingivitisa, može Vam predložiti da idete na profesionalno čišćenje koje se zove "skidanje kamenca". To može uraditi ili stomatolog ili stomatološki tehničar i namenjeno je za uklanjanje upornih nagomilanih bakterija plaka, kako bi Vaši zubi zaista bili čisti.

Vaš stomatolog ili higijeničar takođe može da vam da savet o tome šta pomaže u tretiranju i sprečavanju bolest desni kod kuće.

Ako imate ozbiljan gingivitis, Vaš stomatolog Vam može preporučiti kratak tretman parodontax Extra 0.2% tečnošću za ispiranje usta kako bi Vam pomogao da kontrolišete bolest desni. Ona sadrži hlorheksidin, koji je klinički dokazano efikasan u lečenju gingivitisa. Njegovo jedinstveno dvostruko dejstvo brzo ubija bakterije plaka koje mogu da prouzrokuju bolest desni i stvara zaštitni sloj koji odbija bakterije do 12 sati nakon ispiranja.

KOLIKO ČESTO TREBA DA POSEĆUJEM STOMATOLOGA?

Vaš stomatolog će Vam savetovati kada bi trebalo da dolazite na preglede. Ako iskusite bilo kakve probleme ili simptome između poseta stomatologu onda bi trebalo da zakažete pregled istog trenutka.