Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Simptomi

Šta uzrokuje gubitak zuba?

Kao deci, gubitak zuba nam deluje kao logičan korak na putu ka odrastanju. Međutim, kada odrastemo, to predstavlja stresno i nepovratno iskustvo sa dugotrajnim posledicama po izgled i osećaj u ustima, pa čak i po Vaše samopouzdanje.

Brojni su razlozi zbog kojih možete doživeti gubitak zuba kao odrasla osoba. Možete izgubiti zub spletom nesrećnih okolnosti ili usled nekog oboljenja, ali jedan od glavnih uzroka gubitka zuba jeste ozbiljna, nepovratna bolest desni koja se naziva periodontitis.

Illustration of a loose tooth

Zbog čega bolest desni može dovesti do gubitka zuba

Zdrave desni su od ključnog značaja za zdravlje Vaših zuba.

Vaša vilična kost omogućuje svakom zubu da čvrsto stoji u svom ležištu. Zbog toga je važno da ova kost ne postane izložena bakterijama, budući da infekcija može uzrokovati oštećenje, pa čak i potencijalan gubitak zuba. Vaše desni predstavljaju zaštitnu barijeru između kosti i bakterija plaka u Vašim ustima. 

Nagomilavanje bakterija plaka, koje mogu iritirati desni, može predstavljati početak bolesti desni. To može učiniti desni crvenim i otečenim i one takođe mogu krvariti prilikom pranja zuba i čišćenja koncem za zube. Ovo su simptomi prve faze bolesti desni, gingivitisa. Ako se bolest ne leči u ovoj fazi, ona može napredovati do druge, nepovratne faze, periodontitisa, i potencijalnog gubitka zuba. 

Ovo se dešava zato što nagomilavanje bakterija plaka može da uzrokuje povlačenje desni od zuba, stvarajući male površine gde dodatne količine plaka mogu da se nakupe i izazovu pojavu infekcije. Ako ih ne lečite, ove infekcije mogu uticati na kost i tkiva u Vašim desnima koje predstavljaju potpornu strukturu za Vaše zube. Ako su kosti i tkiva u Vašim desnima oštećene, zubi mogu postati klimavi.  

Ključ za prevenciju periodontalnog gubitka zuba je da nikad ne dozvolite da stvari postanu toliko ozbiljne. 

Redovne kontrole kod Vašeg stomatologa su od ključnog značaja, budući da, za razliku od zubobolje ili osetljivosti, bolest desni nije uvek bolno iskustvo. Zapravo, postoji mogućnost da u početku nećete ni primetiti da je imate, ali će stručni pregled moći da Vam pomogne da uočite rane simptome bolesti desni kako biste mogli da preduzmete korake za njeno lečenje, pre nego što se bolest pogorša. 

Ovo je naročito važno ako pušite, budući da pušenje može zamaskirati simptome bolesti desni.

Ako Vaš stomatolog uoči da imate konstantan problem sa desnima ili da se vaš problem pogoršava, on Vam može preporučiti korišćenje parodontax Extra 0.2% tečnosti za ispiranje za intenzivan tretman. Ona klinički dokazano tretira gingivitis i sadrži aktivni antimikrobni sastojak koji se zove hlorheksidin, koji ubija bakterije plaka, pružajući Vašim desnima priliku da se oporave. Ako počnete da je koristite na vreme, pre nego što gingivitis počne previše da napreduje, ona Vam može pomoći da zaustavite napredak ka gubitku zuba.