Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Simptomi

Šta prouzrokuje otečene desni?

Dok su zdrave desni roze boje i čvrste, otečene desni su obično crvene i vazdušaste. Ovo je često jedan od simptoma bolesti desni, tako da je važno da razgovarate sa stomatologom što je pre moguće, zato što se situacija može pogoršati.

Najčešći uzrok otečenih desni (koje se takođe nazivaju upaljene desni) jesu bakterije plaka koje se konstantno nagomilavaju na, oko i između Vaših zuba. Plak se stvara kada se čestice hrane koje sadrže ugljene hidrate (šećere i skrob) nagomilavaju u ustima. 

Ukoliko ne uklonite bakterije plaka (obično pranjem zuba), one mogu prouzrokovati oticanje desni oko zuba. Ova upala se na kraju može proširiti na ležište desni koje drži zub pa čak dovesti i do ozbiljnijih problema kao što je periodontitis.

Postoje i drugi uzroci otečenih desni, takođe, tako da je važno da razgovarate sa Vašim stomatologom ako imate bilo kakvih briga, budući da stručnjak može da Vam da najbolji savet za pravi tretman za otečene desni.

Bolest desni je retko kad bolna, tako da ako imate otečene desni to je verovatno prouzrokovano nečim drugim, na primer previše agresivnim pranjem zuba ili apscesom zuba. Ako ste zabrinuti zato što Vas desni bole, trebalo bi da potražite profesionalni savet od stomatologa o tome kako da lečite otečene desni. Međutim, ako imate otečene desni, ovo takođe može biti znak bolesti desni.

Illustration of swollen gums

Kako da lečite otečene desni

Pored razgovora sa Vašim stomatologom i odlaska na redovne preglede, ima još nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste uklonili bakterije plaka i, na taj način, pomogli u tretiranju otečenih desni.

  1. Perite zube parodontax pastom za zube sa fluoridom za svakodnevnu upotrebu, koja je 4 puta efikasnija* od obične zubne paste u uklanjanju nagomilanog plaka duž linije desni (oblast gde se desni spajaju sa zubima), čime pomaže desnima da ostanu zdrave a zubima da ostanu jaki.
  2. Koristite električnu ili ručnu četkicu za zube sa mekanim zaobljenim vlaknima i malom glavom, obraćajući posebnu pažnju na oblast gde se desni i zubi spajaju.
  3. Čistite zube koncem ili koristite interdentalnu četkicu, što može da Vam pomogne u uklanjanju bakterija plaka sa teško dostupnih mesta, kao što je između zuba.
  4. Koristite tečnost za ispiranje usta kao što je parodontax daily tečnost za ispiranje usta, koje je kreirano sa ciljem da pruži svakodnevnu zaštitu za desni.

Praktikovanje dobre rutine u oralnoj higijeni kao što je ova je najbolji kućni tretman za otečene desni.

*Uklanja više bakterija plaka u odnosu na običnu zubnu pastu, nakon profesionalnog čišćenja i pranja zuba dva puta dnevno. Ne odnosi se na parodontax Whitening.