Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Simptomi

Sve što treba da znate o povlačenju desni

Izraz povlačenje desni se odnosi na situaciju kada se desni povuku od zuba, čime izlažu koren koji se nalazi ispod. Prvi znak je povećana osetljivost zuba, ali možete takođe primetiti da zub izgleda duže nego inače ili da osećate kvržicu na mestu gde se desni sastaju sa zubima (oblast poznata kao linija desni).

Iako je ovo uobičajen stomatološki problem, povlačenje desni ne treba ignorisati budući da može da bude znak bolesti desni.

Illustration of receding gums

Šta prouzrokuje povlačenje desni?

Povlačenje desni može biti prouzrokovano brojnim faktorima, uključujući starenje, pranje zuba previše agresivno ili lošu oralnu higijenu. Loša oralna higijena može prouzrokovati gingivitis, kada desni postanu upaljene usled prisustva bakterija plaka, i ako ih ne lečite desni će početi da se povlače.  

Ako ne identifikujete uzrok povlačenja desni, i dozvolite da se ono nastavi, ono može prouzrokovati ozbiljnije probleme sa oralnim zdravljem. Desni mogu početi da se odvajaju od zuba, stvarajući "džepove" oko njih, gde se može nagomilavati još veća količina plaka. Vremenom, ovi džepovi mogu da se prodube, desni mogu da nastave da se povlače i zubi mogu da počnu da se klimaju.

Kako da zaustavite povlačenje desni

Ovo je prava činjenica: nakon što desni počnu da se povlače, one se ne vraćaju. To znači da je uočavanje i lečenje problema u najranijoj fazi, pre nego što se desi nešto mnogo gore, od ključnog značaja. 

Zbog toga, prva stvar koju treba da uradite ako sumnjate da Vam se desni povlače jeste da se konsultujete sa Vašim stomatologom budući da će on moći da identifikuje uzrok povlačenja desni i da Vam da najbolji savet za lečenje ovog problema. 

Diskutovanje o Vašoj dnevnoj rutini za oralnu higijenu sa Vašim stomatologom može da Vam pomogne da zaustavite povlačnje desni na početku, ili ako već patite od ovog problema, da sprečite njegovo pogoršavanje.  

Prebacivanje na zubnu pastu kao što je parodontax pasta za zube sa fluoridom za svakodnevnu upotrebu može da pomogne u zaustavljanju i sprečavanju krvarenja desni. Uz pranje zuba dva puta dnevno, ona je 4 puta efikasnija od obične zubne paste u smanjenju nagomilavanja bakterija plaka duž linije desni (oblast gde se desni i zub spajaju), i na taj način pomaže desnima da budu zdrave a zubima da budu jaki.