Location:

Symptoms
Symptoms

Simptomi

Halitoza i bolest desni: šta treba da znate

Šta je halitoza?

Halitoza je medicinski izraz za neprijatan zadah i brojni su razlozi zbog kojih ljudi mogu da pate od nje. Neki od ovih razloga mogu biti hrana i piće koju konzumiraju, ali i koliko dobro vode računa o njihovim zubima i desnima. 

Ako primetite da imate halitozu, to bi takođe mogao da bude znak da patite od nečeg ozbiljnijeg, kao što je bolest desni.

Illustration of bacteria within the gums, highlighted by a magnifying glass

Krvarenje desni i halitoza

Nagomilavanje bakterija plaka je jedan od glavnih uzroka krvarenja desni (gingivitis). Ako dozvolite nagomilavanje bakterija u ustima, toksini koje one proizvode mogu da utiču na stvaranje neprijatnog daha. Bakterije razbijaju čestice hrane u ustima i mogu ispustiti gas neprijatnog mirisa, koji prouzrokuje neprijatan zadah.

Neprijatan zadah može biti neprijatno oboljenje koje izaziva sramotu kod ljudi, naročito kada je u pitanju interakcija u društvenim situacijama, ili kada želite da budete bliski sa nekim.

Kako parodontax može da pomogne

Uz pranje zuba dva puta dnevno, parodontax pasta za zube sa fluoridom za svakodnevnu upotrebu je 4 puta efikasnija* u smanjenju nagomilavanja plaka, glavnog uzroka krvarenja desni. Uz pranje zuba dva puta dnevno, ona može da očuva zdravlje desni, učini zube jakim i dah svežim svakog dana.

Ipak, važno je zapamtiti da je plak samo jedan od brojnih potencijalnih uzroka halitoze, tako da se obavezno konsultujte sa Vašim stomatologom ili zubnim tehničarom ako imate bilo kakvih briga. 

*Uklanja više bakterija plaka u odnosu na običnu zubnu pastu, nakon profesionalnog čišćenja i pranja zuba dva puta dnevno. Ne odnosi se na parodontax Whitening.