Location:

Spit with blood in a sink drain
Symptoms

Simptomi

Šta znači kada Vaše desni krvare?

Ako Vaše desni krvare prilikom pranja zuba, moguće je da imate bolest desni, a to može dovesti do pojave neprijatnog zadaha, zatim upaljenih desni, povlačenja desni i na kraju, gubitka zuba.

Bilo da vidite krv u lavabou prilikom pranja zuba povremeno ili svakog dana, nikada ne bi trebalo da ignorišete krvarenje desni.

Illustration of a bleeding gum

Uzroci krvarenja desni

Krvarenje desni je često uzrokovano plakom, lepljivim slojem bakterija koje se konstantno nagomilavaju oko, na i između Vaših zuba. Ako ne uklonite bakterije plaka, one mogu iritirati desni i izazvati crvenilo, krvarenje i zapaljenje.

Međutim, postoje i brojni drugi potencijalni uzroci krvarenja desni. Među njima su i prečesto pranje zuba, previše agresivno pranje zuba, nova četkica ili rutina prilikom čišćenja zuba koncem, kao i određeni lekovi.

Kako da zaustavite krvarenje desni

Bez obzira na to šta mislite da je uzrok krvarenja Vaših desni, najbolje je da se konsultujete sa stomatologom što je pre moguće. On može analizirati Vaše simptome i zatim Vam dati najbolji savet za tretiranje krvarenja desni.

Takođe možete da razmislite i o drugim jednostavnim koracima koje možete da preduzmete kada je u pitanju lečenje desni koje krvare - promene u Vašoj dnevnoj rutini za oralnu higijenu koje mogu da Vam pomognu da zaustavite problem pre nego što postane ozbiljan. Kako bi bili efikasni, ove korake bi trebalo primenjivati svakog dana, a ne samo u situacijama kada primetite krv prilikom pranja zuba:

  1. Perite zube dva puta dnevno po dva minuta zubnom pastom kao što je parodontax specijalna zubna pasta. Kada se koristi dva puta dnevno, parodontax specijalna zubna pasta je 4 puta efikasnija od obične zubne paste u uklanjanju glavnog uzroka krvarenja desni.
  2. Koristite ručnu ili električnu četkicu za zube sa malom glavom i mekanim zaobljenim vlaknima, obraćajući posebnu pažnju na liniju desni.
  3. Čistite zube koncem za zube ili koristite interdentalne četkice kako biste uklonili plak sa teško dostupnih mesta, kao što je površina između Vaših zuba.
  4. Koristite tečnost za ispiranje usta kao što je parodontax tečnost za ispiranje, koje pruža celodnevnu zaštitu za Vaše desni.
  5. Redovno posećujte Vašeg stomatologa budući da on može uočiti probleme sa desnima pre nego što iskusite bilo kakve simptome. Ako iskusite krvarenje desni, odmah prijavite stomatologu kako bi on mogao da vam pomogne u tretiranju ovog problema, pre nego što postane ozbiljan.

*Uklanja više bakterija plaka u odnosu na običnu zubnu pastu, nakon profesionalnog čišćenja i pranja zuba dva puta dnevno. Ne odnosi se na parodontax Whitening.