Location:

Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

Faze

Šta je periodontitis i kako može dovesti do gubitka zuba?

Periodontitis (ili periodontalna bolest) predstavlja bakterijsku infekciju specijalizovanih tkiva, ligamenata i kostiju koje okružuju Vaše zube i služe kao njihova potpora, a kolektivno se nazivaju parodoncijum.

To je druga faza, a ujedno i najozbiljnija faza bolesti desni. Nakon što dobijete periodontitis, ona je nepovratna i može dovesti do trajnog gubitka zuba. Ona zahteva medicinsko ili stomatološko lečenje.

Illustration of gums affected by periodontitis, with dentist tool

Šta uzrokuje parodontozu?

Periodontitis može da se ispolji kada pacijenti ne leče gingivitis. Ona je uzrokovana nagomilavanjem bakterija plaka iznad i ispod linije desni (oblast gde se desni spajaju sa zubima). To može izazvati nepovratno oštećenje na kostima i tkivima koji služe kao potpora za vaše zube. 

Ovo oštećenje tkiva može dovesti do odvajanja Vaših desni od zuba, stvarajući male površine ili "džepove" gde se dodatne bakterije mogu razviti i izazvati pojavu infekcije. Kako bolest nastavlja da se pogoršava tako kost počinje da erodira. Ako ne lečite ovaj problem, on može imati za posledicu klimave zube koji ili sami ispadaju ili ih stomatolog mora izvaditi. 

Ne ignorišite znake upozorenja

Periodontitis je napredna faza bolesti desni. Za razliku od gingivitisa, ona je nepovratna i često ima ozbiljne i dugotrajne posledice po izgled Vaših zuba i desni, kao i na osećaj u Vašim ustima. Zbog ovoga je izuzetno važno da ne dozvolite da problem postane toliko ozbiljan. 

Tragovi krvi prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, neprijatan zadah, kao i otečene i crvene desni su rani znaci upozorenja na bolest desni, tako da ih ne treba ignorisati. Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma, odmah bi trebalo da se konsultujete sa Va[im stomatologom ili stomatološkim tehničarem. Oni mogu da Vam daju najbolji savet za lečenje bolesti desni, pre nego što problem postane previše ozbiljan. 

Ako Vaš stomatolog uoči da imate konstantan problem sa desnima ili da se vaš problem pogoršava, on Vam može preporučiti korišćenje parodontax Extra 0.2% tečnosti za ispiranje za intenzivan tretman. Ona klinički dokazano tretira gingivitis i sadrži aktivni antimikrobni sastojak koji se zove hlorheksidin, koji ubija bakterije plaka, pružajući Vašim desnima priliku da se oporave. Ako počnete da je koristite čim problemi sa desnima počnu da se pogoršavaju ona Vam može pomoći da sprečite napredovanje gingivitisa ka nepovratnoj drugoj fazi bolesti desni, periodontitisu.

Takođe možete smanjiti rizik od bolesti desni tako što ćete održavati rutinu za održanje oralne higijene. To podrazumeva: pranje zuba dva puta dnevno zubnom pastom kao što je parodontax zubna pasta sa fluoridom; čišćenje zuba koncem ili korišćenje interdentalnih četkica svakog dana; redovni pregledi kod stomatologa.