Location:

Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

Faze

Šta su zdrave desni?

Zdrave desni su ključne za jake zube. Čini ih mekano tkivo, slično koži, i one pokrivaju kosti koje predstavljaju potporu za Vaše zube. One stvaraju čvrstu vezu oko Vaših zuba, čime se ograničavaju mesta gde bakterije plaka mogu da se razvijaju. 

Zdrave desni su svetle ili koralne nijanse roze boje, iako mogu sadržati druge pigmente u zavisnosti od Vašeg etničkog porekla. 

Promene na Vašim desnima, na primer ako se čine crvenim ili otečenim, ako krvare kada perete zube ili čistite zube koncem, ili ako počinju da se povlače, mogu biti znakovi bolesti desni. 

Glavni uzrok bolesti desni je nagomilavanje bakterija plaka duž linije desni (gde se desni spajaju sa zubima). Ako ga ne uklonite redovnim pranjem zuba ili čišćenjem koncem, može dovesti do iritacije i gingivitisa, što predstavlja rani, povratni oblik bolesti desni. 

Ako ne lečite gingivitis, on može da oslabi vezu između desni i zuba, omogućujući malim prostorima ili "džepovima" da se razviju. Ako ih vremenom ne lečite, ovi džepovi između desni i zuba mogu da postanu dublji i da se razviju u jedan od najozbiljnijih oblika bolesti desni, periodontitis, koji je nepovratan i može da prouzrokuje gubitak zuba.

Illustration of healthy gums