Location:

Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'
Illustration of gums affected by gingivitis and the label 'Stages'

Faze

Šta je gingivitis?

Gingivitis je medicinski izraz za zapaljenje gingive (desni). To je blagi oblik bolesti desni i ima za posledicu crvenilo, otok i krvarenje tkiva desni, naročito prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, ili griženja nečeg tvrdog, kao što je jabuka.

Gingivitis se može lečiti, tako da je bitno da se konsultujete sa stomatologom i razumete koji su simptomi pre nego što se razviju u druge probleme.

Illustration of gums affected by gingivitis, with dentist tool

Šta prouzrokuje gingivitis?

Glavni uzrok gingivitisa je nagomilavanje plaka, sloja bakterija koje se konstantno razvijaju oko, na i između zuba, uglavnom na teško dostupnim mestima. Ove bakterije iritiraju desni i mogu dovesti do njihove upale. 

Pored toga, mali prostori ili "džepovi" se razvijaju izmeđi Vaših desni i zuba. Ako ih ne lečite, ovi džepovi mogu da postanu dublji i da se razviju u ozbiljniji problem kao što su osetljivi zubi ili periodontitis.

Desni pušača su takođe podložnije infekciji budući da pušenje i korišćenje duvana smanjuje dotok krvi i hranljivih materija do tkiva desni. 

Lečenje gingivitisa

Ako delujete brzo, gingivitis može jednostavno izlečiti Vaš stomatolog. Zbog toga je bitno da redovno posećujete Vašeg stomatologa ili stomatološkog tehničara budući da oni mogu da uoče problem sa desnima pre nego što se ispolje bilo kakvi simptomi. 

Međutim, takođe možete svakog dana da preduzmete korake kako biste smanjili rizik od gingivitisa tako što ćete održavati dobru oralnu higijenu. To podrazumeva pranje zuba dva minuta, dva puta dnevno, zubnom pastom kao što je parodontax Fluoride pasta za zube za svakodnevnu upotrebu. Ona pomaže u zaustavljanju i sprečavanju krvarenja desni, i 4 puta je efikasnija od obične paste u smanjenju nagomilavanja bakterija plaka duž linije desni (mesto gde se desni i zubi spajaju), pri čemu pomaže desnima da ostanu zdrave a zubima da ostanu jaki.