Location:

"Illustration of bacteria on the gums, with the  label 'Causes'"
"Illustration of bacteria on the gums, with the  label 'Causes'"

Uzroci

Kako Vas pušenje izlaže riziku od bolesti desni

Pušenje je loše za Vaše zdravlje, a to podrazumeva i Vaše desni. Ako pušite pod većim ste rizikom od razvoja bolesti desni, i ako je imate, veće su šanse da će ona biti ozbiljnija i teže će se izlečiti nego kod nepušača. Što više i što duže pušite, to se rizik povećava.

Lit cigarette in ashtray

Zašto su pušači pod većim rizikom od bolesti desni?

Bolest desni ili gingivitis je prouzrokovana nagomilavanjem bakterija plaka na, oko i između Vaših zuba. To može da iritira desni tako da one postanu crvene, otečene i mogu krvariti prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem. Ako je ne lečite, ona može postati ozbiljnija pa čak i dovesti do gubitka zuba.

Budući da pušenje slabi sposobnost Vašeg tela da se izbori sa infekcijom, teže je da se odbranite od infekcije desni, a nakon što desni postanu oštećene, pušenje otežava borbu sa infekcijom desni. 

Drugi razlog zbog kojeg su pušači pod većim rizikom jeste činjenica da pušenje može da zamaskira simptome bolesti desni. 

Krvarenje desni prilikom pranja zuba ili čišćenja zuba koncem je uobičajeni simptom gingivitisa ali, budući da nikotin ograničava dotok krvi ka desnima, pušači možda neće iskusiti ovaj rani znak upozorenja o bolesti desni.

Zdrave desni su roze boje i ako postanu crvene to može biti znak da se bolest desni polako razvija. To je još jedan od signala koji se može propustiti ako ste pušač budući da desni ozbiljnih pušača mogu da postanu sive i bez boje.

Zbog čega bolest desni može biti gora za pušače

Ako propustite ove rane simptome, možda nećete uočiti bolest desni dok ne postane ozbiljnija. Ovo je problem, budući da je nakon razvoja gingivitisa kod pušača on teži za lečenje. Zbog čega? Zato što pušenje smanjuje sposobnost tela da se bori i da leči infekciju desni, a tretmani možda neće imati dejstvo kao kod nepušača. To znači da se kod pušača razvija ozbiljnija bolest desni i da je veća verovatnoća da će izgubiti zub kao posledicu toga. 

Kako sprečiti bolest desni

Prvi korak je prestanak pušenja. Čak i kod ljudi koji imaju ozbiljne bolesti desni, prekid pušenja ima značajan uticaj. Tako da ako Vam treba još jedan dobar razlog da prestanete da pušite, to će Vam pomoći da Vaše desni i zubi budu zdravi. 

Uklanjanje bakterija plaka pomoću dobre rutine za oralnu higijenu će Vam takođe pomoći da poboljšate zdravlje desni. Pranje zuba dva puta dnevno parodontax pastom za zube fizički uklanja nagomilane bakterije duž linije desni, pri čemu pomže desnima da ostanu zdrave i zubima da ostanu jaki. 

Za pušače je naročito bitno da idu na redovne preglede, budući da stručnim pregledom mogu da uoče znake bolesti desni čak i ako su oni zamaskirani pušenjem. Vaš stomatolog takođe može da Vam da savet šta možete da uradite da sprečite gingivitis da se pogorša.