Location:

"Illustration of bacteria on the gums, with the label  'Causes'"
"Illustration of bacteria on the gums, with the label  'Causes'"

Uzroci

Kako bakterije plaka prouzrokuju bolest desni

Da li znate da se smatra da u Vašim ustima ima više od 300 vrsta bakterija? Zapravo, ovo je sasvim normalno, budući da je jako mali procenat ovih bakterija sposoban da izazove kvar na zubima ili bolest desni. 

Međutim, čak i umerena količina bakterija može biti dovoljna da iritira desni kada im se dozvoli nagomilavanje i formiranje u plak. Šta više, ako ih ne uklonite, one mogu izazvati brojne probleme, od krvarenja desni do otečenih desni usled gingivitisa, do ozbiljnijih problema kao što je periodontitis pa čak i gubitak zuba.

Illustration of bacteria within the gums, highlighted by a magnifying glass

Bakterije plaka i bolest desni

Bakterije plaka su jedan od najčešćih uzroka bolesti desni. Bakterije koriste šećere u hrani kako bi proizvele kiseline koje mogu da iritiraju Vaše desni i razlože zubnu gleđ, što može prouzrokovati karijes. Toksini koje bakterije ispuštaju takođe mogu upaliti i oštetiti tkivo desni koji okružuje zube, čineći da telo šalje više krvi ka toj oblasti. To, zauzvrat, može uticati na to da Vaše desni krvare prilikom pranja.    

Ako ga ne uklonite pranjem ili čišćenjem koncem za zube, plak može očvrsnuti i pretvoriti se u kamenac. To je tvrda supstanca koja se skuplja oko linije desni i čvrsto se vezuje za Vaše zube, čime oni postaju teži za čišćenje.  

U međuvremenu, prisustvo bakterija može uticati na to da Vaše desni počnu da se odvajaju od zuba, ostavljajući male prostore ili "džepove" gde još plaka može da se nagomilava. Vremenom, ovi džepovi se mogu produbiti, oslabiti kosti i tkiva koji služe kao podrška i koji štite Vaše zube.

Kako parodontax može da pomogne

Kada se koristi dva puta dnevno, parodontax pasta za zube sa fluoridom za svakodnevnu upotrebu je 4 puta efikasnija* od obične zubne paste u smanjenju nagomilavanja bakterija plaka, pomažući desnima da ostanu zdrave i zubima da ostanu jaki. Ona sadrži prerađene čestice natrijum bikarbonata koje prodiru u sloj plaka i olabavljuju njegov stisak na zube i šalju bakterije niz odvod.

*Uklanja više bakterija plaka u odnosu na običnu zubnu pastu, nakon profesionalnog čišćenja i pranja zuba dva puta dnevno. Ne odnosi se na parodontax Whitening.

Drugi načini za sprečavanje nagomilavanja bakterija plaka

Važno je da redovno idete na stomatološke preglede kako biste proverili količinu bakterija plaka u ustima i izlečili bilo koji problem pre nego što se on pogorša. Takođe bi trebalo da se konsultujete sa Vašim stomatologom što je pre moguće ako se kod Vas ispolji bilo koji simptom bolesti desni, kao što je krv prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem.

Pored redovnog pranja zuba, neki jednostavni koraci u okviru svakodnevne rutine za oralnu higijenu mogu da Vam pomognu da ograničite količinu bakterija plaka koje se nagomilavaju oko Vaših zuba i desni, a da "stanete na kočnicu" i zaustavite se na putovanju ka bolesti desni.

  1. Čistite zube koncem ili koristite interdentalne četkice kako biste se otarasili plaka zaglavljenog na teško dostupnim mestima, kao što je između zuba.
  2. Koristite ručnu ili električnu četkicu za zube sa malom glavom i zaobljenim mekanim vlaknima, i ne zaboravite da očistite deo oko linije desni.
  3. Isperite usta tečnošću za usta kao što je parodontax daily tečnost za ispiranje usta, koja pomaže u očuvanju zdravlja desni.